Kuchnia

Zielone (i nie tylko) koktajle

22 maja 2017

Z dnia na dzień pogoda zrobiła się iście letnia! Nie ukrywam, że cieszy mnie to bardzo, bo przez ciągnącą się zimę i niskie temperatury momentami łapała mnie chandra. Letnia aura dodała mi energii do działania i… odkurzenia przepisów na zdrowe owocowe i warzywne koktajle. Pomogła mi niezawodna książka, napisana przez autorkę bloga „Zielone koktajle”.

Od kiedy książka znalazła się w moim posiadaniu stałam się fanką koktajli, smoothie i świeżych soków.  Przekonałam się, że wystarczy kilka minut, aby uzyskać prawdziwe bomby witaminowe.

W książce można znaleźć masę (a dokładnie 365!) przepisów na soki, koktajle i smoothie z podziałem na składniki, nasze oczekiwania, preferencje. Jeśli chcesz schudnąć, oczyścić organizm, sprawić, że skóra będzie jędrna i nawilżona albo po prostu napić się zdrowego napoju, koniecznie sięgnij po tę książkę. Muszę przyznać, że stale zaskakuje mnie bogactwo przepisów i finezyjność połączeń.

Modne ostatnio składniki takie jak chia, spirulina czy młody jęczmień łączone są z klasycznymi owocami i warzywami, tworząc niezapomniane smaki. Oprócz samych przepisów, w książce znajdziemy dużą dawkę wiedzy na temat zastosowania poszczególnych składników, ich wartości odżywczych czy obecnych witamin.

Już teraz mogę Was zapewnić, że nie raz zobaczycie zdjęcia wielu koktajli na moim Instagramie. Tym razem zrobiłam słoneczny koktajl dyniowy, korzystając z dyni zamrożonej jeszcze na jesieni. Jeśli podobnie jak ja mroziliście dynię, ten koktajl będzie doskonały.

W lecie na pewno będę robić jeszcze więcej koktajli – sezonowe owoce i warzywa nie mogą się zmarnować!

 

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Napisz co myślisz